Oorsprong


De voorvaderen van de huidige Yorkshire Terriėr waren de kleine, langharige Waterside Terriėr, de Skye Terriėr met een lange zijdenachtige vacht en de Old English rough coated black and tan Terriėr, een ruwharige Terriėr werden ook met eerstgenoemde gekruist. In het midden van de 19e eeuw mondden deze kruisingen uit in een specifiek ras die aanvankelijk Broken Scotch Terriėr werd genoemd.

Later, vanaf 1870, werd de naam van het ras gewijzigd in Yorkshire Terriėr. De eerste Yorkies werden gekweekt door mijnwerkers uit de streek. Zij hadden een hond nodig om de mijnschachten vrij van ratten te houden en deze dappere Terriėr was daarbij van groot nut. Later werd hij ook gefokt om vossen en dassen uit hun hol te halen.

Het ras is meer dan 100 jaar oud en onderging in de loop der jaren nog enkele specifieke wijzigingen. Zo kreeg de Yorkie zijn prachtig glanzend zijdenachtige vacht door kruisingen met een Malthezer. Door steeds opnieuw met enkel de kleinste rashondjes te kweken, werd de Yorkie een stuk kleiner van gestalte en verloor zijn oorspronkelijk doel. Hij werd tenslotte een gezelschapshondje voor de rijke dames die hem overal konden mee nemen in hun tas of onder de arm.

De eerste Yorkie, zoals we hem vandaag kennen, verscheen in een hondenshow in het jaar 1870. Sindsdien heeft dit ras de wereld veroverd. Dit hondje is nog steeds in iedere befaamde show te zien en tot op vandaag nog altijd een gewaardeerd gezelschapshondje voor jong en oud.